7 Οκτωβρίου 2016

Digital World : Διαδίκτυο.Το χθες, στο σήμερα



Το διαδίκτυο ή αλλιώς 'Internet', όπως είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους , έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Συνεχώς, χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο μέσα από συσκευές όπως ,κινητά τηλέφωνα, Smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για διαφόρους σκοπούς με βασικότερους εκ των οποίων την επικοινωνία, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση.  Πως όμως φτάσαμε στο σημείο αυτό, να έχουμε έναν τόσο ισχυρό μηχανισμό επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών;

Το σημερινό Internet αποτελεί εξέλιξη ενός δικτύου το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται πειραματικά το 1960 για λογαριασμό του υπουργείου άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στόχος ήταν να μπορεί να επικοινωνεί το υπουργείο άμυνας με τους επιμέρους στρατιωτικούς ερευνητικούς σταθμούς της χώρας. Τις επόμενες δεκαετίες, καθώς το συγκεκριμένο πείραμα είχε μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε να επεκτείνεται σαν ιδέα και να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Μετά από μερικά χρόνια, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου μέσω αυτού του δικτύου, καθώς αυτή ήταν μια πολύ πρωτοποριακή αλλά και χρήσιμη λύση για την ανάγκη επικοινωνίας. Έτσι στα τέλη του 80', είχε επιτευχθεί η δημιουργία μιας  παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας που επικοινωνούσε μέσω αυτού του δικτύου. Η επόμενη 10ετία ήταν αυτή κατά την οποία εντάχθηκαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου μέσα σε αυτό το οικουμενικό πλέον δίκτυο και τα πράγματα άρχισαν με γοργούς ρυθμούς να παίρνουν την σημερινή τους μορφή.  Τι είναι αυτό όμως το οποίο κάνει την επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία μέσω διαδικτύου τόσο επιθυμητή;

Η απάντηση είναι απλή και μπορεί να δοθεί εάν γίνει μια απλή σύγκριση ανάμεσα στο Internet και στα άλλα μέσα. Πριν μια 15ετία η τηλεόραση ήταν το μέσο πληροφόρησης/ψυχαγωγίας, κατά κύριο λόγο, και το τηλέφωνο το μέσο με το οποίο επιτυγχανόταν η επικοινωνία. Ωστόσο, σήμερα αυτές οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό καθώς το ιντερνέτ έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι τα 2002 και μιλώντας για τις χώρες της ΕΕ, η πρόσβαση στο διαδίκτυο  άγγιζε το 14,2% των νοικοκυριών, φτάνοντας το 2015, το ποσοστό των νοικοκυριών να ξεπερνά το 67%. Όσο αφορά την πληροφόρηση και ψυχαγωγία, το βασικό χαρακτηριστικό του διαδικτύου στο οποίο υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα, είναι η επιλεκτική πληροφόρηση, δηλαδή με απλά λόγια, η ύπαρξη της επιλογής σε όλους τους τομείς, από τον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Το διαδίκτυο μετατρέπει τον παθητικό χρήστη, που τόσα χρόνια είχε δημιουργήσει η τηλεόραση, σε έναν ενεργό χρήστη ο οποίος πρέπει να επιδιώξει, να ψάξει και να αναζητήσει την πληροφορία, να διαβάσει και να κρίνει διαφορετικές απόψεις από μια μεγάλη συλλογή, που του δίνεται απλόχερα. Η κατάσταση είναι παρόμοια και στον τομέα της επικοινωνίας. Ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει όπως ποτέ άλλοτε με τους συνανθρώπους του με τρόπο που ουσιαστικά έχει ως στόχο να προσομοιώσει την άμεση επαφή. Η χρήση ιστοσελίδων όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία έχουν μια ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς και η χρήση εφαρμογών που προσφέρουν ποιοτική  και αμεσότερη επικοινωνία παρέχοντας την επιλογή της 'Βιντεοκλησης' όπως Skype,Viber, κτλ., είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα διαφοροποιούν και αναβαθμίζουν την επικοινωνία, η οποία επιτυγχανόταν τα προηγούμενα χρόνια με την χρήση του τηλεφώνου.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες πως το διαδίκτυο ουσιαστικά ενσωματώνει κάποιες από τις βασικότερες καθημερινές ανάγκες και ασχολίες του ανθρώπου. Επικοινωνία, πληροφόρηση, ψυχαγωγία, αλλά και πολλά άλλα.


Καταλήγουμε τελικά, πως το διαδίκτυο είναι ένας νέος κόσμος που εξερευνάται από τον καθένα ξεχωριστά. Σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης ο καθένας θα επιλέξει τους προορισμούς του, και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα εξερευνηθούν, διότι αυτός ο κόσμος έχει πολλά ευεργετικά στοιχεία και πληροφορίες για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και εγκυμονεί κίνδυνους οι οποίοι κάνουν πολλούς να το αμφισβητούν καθημερινά.